Venom

Angyalbőrbe bújt Ördög

Kartergázszűrő csere
Nem orvosság a problémára

61qbqxlyuvl_sl1500.jpg

A kipufogóból kék füst formájában távozik az olaj, viszont az olajfogyasztás nem számottevő. Ilyenkor több lehetőség adott, ami okozhatja:

s-l640.jpgAz első és legolcsóbb a kartergázszűrő csere. Arról, hogy mi a kartergáz, már volt szó. Érdemes körülbelül minden ötödik olajcserénél elvégezni. A másik, hogy a turbó "hordja" az olajat, ez lehet lógó tengelye miatt is. Kettő turbó közül valamelyik. Harmadik, hogy a szelepszár szimering ki van kopva. Mindent szépen sorba, hogy elkerüljük a feleslegesen nagy kiadásokat (ami ennél az autónál szinte lehetetlen), a másik indok, hogy legalább a kisebb dolgok újak vagy felújítottak lesznek.

Mivel gyakran láttam, hogy melegen és alapjáraton kék füst távozik a kipufogóból, így valamit tenni kellett ellene. Olajcsere adás-vétel előtt volt a vezérlés cserével együtt, így nem gondolom, hogy 3.000 km elteltével mindent meg kellene csinálni, ezért csak magát a kartergázszűrőt cserélem. Pontosabb megnevezése: kartergáz szabályzó szelep.

Kettő variációt ajánlottak fel az alkatrészüzletben:

  1. Febi 11.000.- sok rá a panasz
  2. Gyári BMW 21.000.- ez biztos jó lesz 

xqss2326.JPGNem nagyon volt min gondolkodni, ahogy észrevettétek megpróbálok biztosra menni, hogy elkerüljem a felesleges kiadásokat és a felesleges munkákat. Se időm, se pénzem a hülyeségekre. Tehát megrendeltem a gyári alkatrészt, ami 4 munkanap alatt jött meg. Mint minden autónál, itt is teljesen el van burkolva minden, nem látszik, hogy hol van. A burkolat levétele után megpillanthatjuk az említett alkatrészt (ha szemben állunk vele)  bal felső sarokban. Szerencsére nem kellett sokat bontani hozzá, mivel a szivacs már sérült (feltehetőleg valaki már mókolta) és a toronymerevítő sincs útban. Arra figyelni kell nagyon, hogy amikor szedjük le a burkolatot, le kell venni az olajbeöntő kupakját, de ne felejtsük el vissza tenni rá, szinte minden esetben! Így megóvhatjuk magunkat sok kellemetlen problémától, mivel szerelés közben nem kerül közvetlen szennyeződés a motorba.

 cxxm4863.JPGA kartergáz szabályzó szelepet három imbusz csavar fogja a helyére, valamint egy e-torx csavar egy csövet rá. Amikor leszedtem, láttam, hogy van egy kicsi olajsár a műanyag házban. Féktisztítóval sikerült eltávolítani a képen látható szennyeződést. Ezután a házban lévő tömítés kicseréltem és mehetett vissza minden a helyére. A művelet nem bonyolult és nem igényel szaktudást sem. Az autót egy órán keresztül járattam alapjáraton, majd egy dinamikusabb 20km-es próbakör utána megint fél óra alapjárat. A feltételezés, hogy ez volt a gond, akkor bebizonyosodni látszott, ám két héttel később a tünet újra előjött. Innen tovább fogunk haladni. Az előző cikkben említettem, hogy kicsit olajos az intercooler egyik csöve. Természetesen az sem teljesen normális és mindenképp utána kellett volna járni, hát most itt az ideje. Meglátjuk, hogy ott mit találunk. Addig is, kellemes időtöltést a blogon!

 

(A galéria megnyitásához kattints az alábbi képre!)


(A galéria megnyitásához kattints a képre!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://venombmw.blog.hu/api/trackback/id/tr914906466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Venom

Egy E61 35D élete. Ötletek, tippek és hasznos tanácsok BMW E60/E61 szériával kapcsolatban. Valamint egyéb érdekességek a márkáról.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása